zondag 9 oktober 2016

Huurkoop een vergeten kredietvorm.

Als er sprake is van huurkoop, dan doe je een aanbetaling voor een product en de rest betaal je later. Het kan zijn dat je een auto wilt kopen, dit bedrag ga je in termijnen betalen. Na de laatste termijn is de auto dan pas echt van jou. Het is namelijk zo dat het een speciale vorm is van koop op afbetaling.


Voordelen

Huurkoop heeft een voordeel en dat is dat je het product meteen mee kunt nemen en je hoeft niet in een keer het hele bedrag te voldoen. Dat zorgt er voor dat je kunt genieten van je aankoop. Je moet nu wel iedere maand een vast bedrag betalen zodat je uiteindelijk het product kunt zien als jouw eigendom. Als de laatste betaling bij de huurkoop gedaan is dan is het ook echt jouw eigendom. Het kan een optie zijn wanneer je nu niet het volledige bedrag hebt en toch graag het product meteen wilt hebben, of nodig hebt. Ben er tevoren dan wel zeker van dat je de bedragen de hele looptijd ook kunt voldoen.

Nadelen

Helaas heeft huurkoop ook een aantal nadelen, het is vaak een hele dure vorm van lenen. Daarnaast kunnen de kredietverstrekkers een product ook terug halen als je minder dan 75% van het bedrag hebt betaald en er geen zicht is dat jij het product helemaal kunt af betalen. Ook betaal je rente als je kiest voor huurkoop, ook dat is een dure keuze: het is namelijk een erg hoge rente die je betaalt bovenop de aflossing.

Is huurkoop geschikt voor mij?

Je kunt jezelf afvragen of dat de huurkoop geschikt is voor je, mensen die de aflossing willen verdelen en ook de aflossing dan ook op kunnen brengen gedurende de hele looptijd kunnen voor huurkoop kiezen. Als je twijfelt of dat je aan de betalingsvoorwaarden kunt voldoen, is het geen goede keuze om voor huurkoop te kiezen. Dan is de kans namelijk groot dat jij de eindstreep niet haalt en dat de verkoper een product terug komen halen. Het is voor jou van groot belang dat je te weten komt wat je moet betalen bij huurkoop, dus de aflossing en de rente.

Bij een auto kun je bijv. meteen vast laten stellen wanneer je wat moet betalen en als je dan inziet dat het de moeite waard is en je vindt het ook helemaal geen probleem dat je een hoge rente betaalt, dan kun je het doen. Je hebt dan namelijk wel het voordeel dat je in de tussentijd de auto al kunt gebruiken en dat terwijl hij niet volledig is betaald. Toch moet je hier wel mee uitkijken omdat je vaak geneigd bent om veel dingen te kopen door middel van huurkoop en wanneer je het uiteindelijk niet kunt betalen wordt het product bij je terug gehaald. De maanden die je dan toch hebt betaald voor een product ben je kwijt en ook het product zelf. Tel dan je verlies maar eens uit! Je moet er daarom echt zeker van zijn dat je hier de betalingen bij kunt voldoen, anders is het jammer van je tijd en van het geld. En vergeet vooral niet de frustratie die het je oplevert.

0 reacties: